Web
Analytics Made Easy - StatCounter

Macam Mana Anak Saya Boleh Lebih Pandai Daripada Saya

I just been wondering when I got so stupid tapi peristiwa ini benar-benar membuatkan saya merasa sedikit malu dan berazam lebih peka kepada sesuatu.

Begini ceritanya, a few hours ago, my oldest son looked up from a piece of old papers (Times maybe, I don`t really sure) and keep asking me, “Mama, what do you called people who fear to chicken?”. Pertanyaan daripada anak saya tu membuatkan saya bungkam seketika. Speechless, then I realized that I had no idea how to answer the question.

keluarga

keluarga

“Mungkin Aaron Aziz lebih tahu bab-bab Fear ni” jawab saya pada Ikhwan secara berseloroh. “Sebenarnya mama dah lupa, tapi nanti mama dapatkan jawapannya ye sayang” tambah saya lagi. Actually saya sengaja membiarkan soalan daripada anak saya tu tanpa jawapan, saya risau kalau terberi maklumat yang salah kepadanya.

Okey fine, dia macam boleh terima jawapan saya tu. So I decide to find the answer pada waktu malam nanti. There is no reason. Tapi belum pun selesai saya menghembuskan nafas lega, dia bertanya soalan maut kepada saya sekali lagi,

“Kalau sekumpulan buaya, kita nak panggil apa mama?”

At the time saya rasa seperti batu melayang ke tengkuk saya. Tapi saya kena bagi jawapannya juga.

“Bubuh ekor sebelum perkataan buaya tu” jawab saya ringkas.

“Itu penjodoh bilangan dalam Bahasa Melayu… no mama, in English mama. Ke mama tak tahu?”

Opsss… kalau benda yang simple pun saya dah lupa, agak-agak, macam mana saya nak jawab pertanyaan yang memerlukan setengah daripada otak saya untuk menghafal? Itu pun pelajaran belasan tahun yang lepas. And buat pertama kalinya once again saya rasa diri ini seperti gagal dalam periksa.

For the some reason saya cuba balas balik soalan daripada anak saya dengan soalan. Untuk keselamatanlah katakan. Indeed itu memang soalan nak cover line pun… takkan kau nak biarkan anak kau pandang rendah pada kau Mak Jah.

So I ask him back “Ikhwan tahu jawapannya tak?”

“Tahu… a float of crocodiles, betulkan mama?”

“Pandainya… betullah tu sayang” kata saya. Confident jer bunyinya.

And you know what, at the time bagi jawapan tu punyalah saya gelak. Seriously secara jujur saya sendiri tidak tahu jawapannya! Apa yang saya ingat bubuh huruf “s” di belakang perkataan crocodile untuk menunjukkan bilangan yang lebih daripada satu.

Embarrasing rite?

Tapi at least kita boleh ambil sesuatu daripada peristiwa ini iaitu, no matter how smart your child is, or how clever he was, it’s important to remain aware of one important fact, you are the parent. Please do remember this kawan-kawan. Jangan biarkan mereka pandang rendah pada korang dengan menunjukkan korang lebih lemah daripada mereka. Pada saya tidak salah ‘berkawan’ dengan mereka, tapi pastikan dalam masa yang sama mereka tahu perbezaan di antara ibu-bapa dengan rakan-rakan. Gunakan pengalaman korang sebagai dinding untuk mengajar anak-anak. Sebijak manapun anak-anak kita, mereka tetap kanak-kanak yang perlu diajar oleh kita.