Web
Analytics Made Easy - StatCounter

Bagaimana Untuk Meningkatkan Bilangan Sperma Anda

Jumlah sperma merujuk kepada bilangan purata sperma dalam satu sampel air mani. Kiraan sperma adalah salah satu daripada beberapa sifat yang dinilai semasa analisis air mani rutin dan dianggap sebagai faktor penting untuk kesuburan.

bilangan sperma

bilangan sperma

Mari kita kaji bersama cara untuk meningkatkan bilangan sperma seseorang lelaki untuk meningkatkan peluang hamil bagi wanita.

1. Elakkan buah zakar anda panas

Perasan tak kenapa buah zakar anda keluar daripada tubuh badan anda?? Itu kerana untuk mengelakkan dia berada di dalam keadaan ‘warm’ panas seperti organ-organ yang lain.

Jika ia menjadi panas, maka sperma dihasilkan kurang.

Terdapat beberapa cara untuk memastikan buah zakar anda tidak mendapat terlalu panas.

  • Jangan memakai seluar dan seluar jeans ketat.
  • Pakai longgar, seluar pendek peninju kapas dan bukannya seluar.
  • Tidur tanpa pakaian dalam sehingga buah zakar anda kekal sejuk.
  • Elakkan mandi air panas dan sauna

2. Pakai jockstrap semasa bersukan

Ini adalah pengalaman lelaki lain untuk elakkan cedera semasa bersukan. Apabila bola menghentam buah zakar, ia boleh membunuh sperma.

3. Sapu badan dengan minyak herba

Di samping juga dengan senaman yang mencukupi. Dengan peredaran darah yang elok, makan sperma akan berada di dalam kondisi yang baik dan banyak.

4. Kurangkan tahap tekanan

Tekanan boleh mengurangkan fungsi seksual anda, yang membawa kepada pengeluaran sperma berkurangan. Jika anda bekerja 12 jam sehari dan tidak pernah memberikan diri anda peluang untuk berehat, kiraan sperma anda mungkin turun hasilnya. Cuba amalkan teknik bersantai sepanjang hari untuk menjaga diri anda berasa tenang.

Pastikan minda dan badan sihat dengan kerap mengamalkan yoga dan meditasi, atau berjalan atau berenang.
Hormon tekanan menghalang sel-sel Leydig, yang ditugaskan untuk mengawal selia pengeluaran testosteron.

Apabila badan anda mengalami tekanan terlalu banyak, ia benar-benar boleh berhenti menghasilkan sperma sama sekali.

Pastikan anda mendapat tidur yang cukup setiap malam. Keletihan juga boleh menyebabkan tekanan meningkat dan menyebabkan mengurangkan penghasilan sperma.

5. Berhenti merokok

Merokok menyebabkan jumlah sperma lebih rendah, menjadikan mereka bergerak lebih perlahan-lahan, dan menyebabkan sperma itu sendiri menjadi cacat. Menurut satu kajian, lelaki yang merokok mempunyai sperma 22% lebih sedikit berbanding lelaki yang tidak. Marijuana nampaknya mempunyai kesan yang sama ke atas sperma. Jadi, jika nak meningkatkan bilangan sperma, adalah baik untuk lelaki berhenti merokok.

quit smoking

6. Kurang kerap ejakulasi

Pancutan yang kerap boleh mengurangkan jumlah sperma. Badan anda menghasilkan berjuta-juta sperma setiap hari, tetapi jika anda sudah mempunyai bilangan sperma rendah, pertimbangkan untuk menyimpan mereka lagi antara pancutan. Jika anda melakukan hubungan seks atau melancap setiap hari, mengurangkan kekerapan untuk pengeluaran sperma meningkat.

7. Berhati-hati dengan toksid

Pendedahan kepada bahan kimia yang boleh memberi kesan kepada saiz, pergerakan dan kiraan sperma anda. Ia lebih dan lebih sukar untuk mengelakkan pendedahan kepada toksin, tetapi ia benar-benar perlu bagi kesihatan anda secara keseluruhan dan kesihatan sperma anda.

Berikut adalah mengurangkan pendedahan anda:

  • Jika anda bekerja di sekitar bahan kimia sepanjang hari, melindungi kulit anda dengan lengan panjang dan sarung tangan, dan pastikan anda memakai topeng dan cermin mata untuk melindungi muka anda.
  • Gunakan bekalan pembersihan semula jadi dan bukannya mencuci dengan bahan kimia.
  • Jangan gunakan racun perosak atau racun rumpai di rumah atau laman anda.