Web
Analytics Made Easy - StatCounter

Apa Itu SEO?

Tentang SEO

SEO adalah nama singkat untuk Search Engine Optimization. Ia merupakan proses yang dirancang untuk meningkatkan jumlah kualiti trafik yang datang ke laman web dari enjin carian melalui cara hasil carian semulajadi untuk kata kunci yang ditargetkan. Biasanya, laman web yang lebih tinggi hadir di halaman enjin carian, kadar trafik yang lebih baik akan laman itu terima. Proses pengoptimuman laman web dirancang di dalam pelbagai jenis carian, termasuk carian imej, carian tempatan, dan enjin gelintar khusus untuk industri.

apa itu seo

apa itu seo

On Page SEO

On Page SEO menyatakan proses mengoptimumkan kandungan pada halaman laman web anda. Ia boleh dicapai dengan membuat pengubahsuaian yang sesuai mengikuti algoritma enjin carian supaya enjin carian dapat yakin tentang perkaitan laman web anda untuk tema tertentu.

On Page SEO melibatkan amalan untuk memberikan markup yang betul kepada kandungan laman web dengan menekankan pada kata kunci utama dan tema laman web. Markups menyatakan bahawa dokumen harus disusun dalam format yang betul bersama dengan tag HTML seperti tag Meta, tag header, huruf tebal, huruf miring, senarai yang disusun dan sebagainya.

Off Page SEO

Sama seperti On Page SEO, teknik untuk Off Page SEO juga mempunyai objektif yang sama untuk meningkatkan kadar kemasukan trafik ke laman web. Walau bagaimanapun, teknik-teknik ini tidak diamalkan terus pada halaman atau .html fail. Disebutkan di bawah adalah Teknik Off Page SEO yang paling popular dan cekap.

  • Guest Post
  • Link Building
  • Social Media
  • Forum Posting
  • Press Release
  • Komen Blog

Mengapa enjin carian tidak dapat tahu kewujudan laman saya tanpa SEO?

Walaupun enjin carian banyak pintar, tetapi mereka masih memerlukan bantuan. Enjin utama sentiasa berfungsi untuk meningkatkan teknologi mereka untuk merangkak web dengan lebih mendalam dan mengembalikan hasil yang lebih baik kepada pengguna. Walau bagaimanapun, terdapat had untuk bagaimana mesin carian dapat beroperasi. Sedangkan SEO yang tepat memberikan anda beribu-ribu pelawat dan meningkatkan perhatian, langkah yang salah dapat menyembunyikan atau mengebumikan laman web anda dalam hasil carian di mana peluang anda dapat dicari adalah amat minimal.

enjin carian google

enjin carian google

Sebagai tambahan untuk membuat kandungan tersedia untuk enjin carian, SEO juga membantu meningkatkan kedudukan supaya kandungan akan diletakkan di mana pencari akan lebih mudah menemuinya. Internet menjadi semakin kompetitif, dan syarikat-syarikat yang melakukan SEO akan memiliki kelebihan untuk memutuskan pelawat dan pelanggan.

Jadikan laman web anda lebih kelihatan pada enjin carian

Teknik-teknik berikut boleh membantu membuat laman web anda menjadi lebih mudah dicari oleh enjin carian dan dapat kedudukan lebih tinggi dalam halaman hasil enjin carian (SERPs). Lebih lagi, kami akan membincangkan SEO di luar halaman, kandungan tulisan dan meningkatkan kadar klik sekali.

Hubungan dalaman(Internal linking)
Menghubungkan antara kandungan di dalam laman web anda sendiri adalah penunjuk yang baik untuk memberitahu enjin carian bahawa laman anda mempunyai nilai.

Headlines, titles and title tags
Pastikan mereka ditulis dengan ringkas dengan kepanjangan yang boleh dilihat dalam cari enjin. Walaupun tulis dengan ringkas tapi jangan buat ayat-ayat terlalu kabur atau tidak bermakna.

XML Sitemap
Ini adalah dokumen yang dihoskan di pelayan laman web anda yang menyenaraikan setiap halaman di laman web anda. Ini adalah untuk webmaster memaklumkan mesin carian apabila halaman baru telah ditambah atau dikemas kini.

xml sitemap

xml sitemap

Navigasi
Buat hierarki semulajadi yang mengalir lancar untuk laman anda. Jadikannya mudah bagi pengguna untuk navigasi dari maklumat tapak umum ke maklumat yang lebih khusus. Berikan “breadcrumbs” supaya pengguna dapat dengan mudah menavigasi ke mana-mana halaman. Pastikan pengguna tahu di mana mereka berada dalam susun atur umum laman web anda jika mereka tiba di halaman melalui cara lain.

Kandungan
Kita boleh mengambilnya sebagai kualiti kandungan anda adalah isyarat kedudukan yang paling penting untuk semua algoritma enjin carian.

Sekiranya anda tidak menghasilkan kandungan yang baik, relevan, menghiburkan dan membantu pembaca pada kadar biasa, maka semua amalan SEO di dunia ini tidak akan membantu anda dalam jangka masa panjang.

Imej
Carian imej adalah satu faktor yang penting untuk memberi trafik kepada laman anda. Tetapi terdapat banyak laman mempunyai imej yang tidak dioptimumkan dengan sepenuhnya.

Gunakan nama fail ringkas tetapi dengan nama yang deskriptif untuk imej anda. Jika imej itu adalah tentang epal, taruhlah nama ‘epal’, dan bukan ‘image0020492’.

Sampai sini, diharapkan anda sudah faham apa itu SEO dan merasa selesa untuk melakukan beberapa pengoptimuman enjin carian dasar ke halaman laman web anda. Ini bukan proses yang sukar atau rumit tetapi ia pastinya boleh memakan masa yang banyak untuk membuat semua kerja SEO ni.