Web
Analytics Made Easy - StatCounter

Aku Merupakan Seorang Perfectionist

Baru sebentar tadi, rakan saya ada present mengenai Perfectionist melalui persembahan power point. Semua tu adalah saya. Perfectionist yang bad! Iaitu selalu mengharapkan hasil yang tinggi dalam apa juga yang saya lakukan. Then, kalau gagal. Mulalah depress. Kalau pandai bagitau orang takpe. Ni simpan. Hmm. begitulah, dari dulu sampailah sekarang.

perfectionist

perfectionist

Saya tak suka cakap benda yang saya tak pasti dan tak tahu asal-usulnya. That why, saya lebih suka diam. Mengkritik dari dalam dan berfikir. Saya juga tak percaya dengan semua benda yang orang bagitau, walaupun benda tu ada di dalam buku. Buku pun saya tak percaya. tapi lainlah kalau benda tu melibatkan al-Quran, saya tak boleh nafikan. al-Quran is perfect. Hmm. tapi, cara pemikiran saya ni dah teruk tahap gaban. Kalau macam ni, macamana nak berjaya?. antara hasil yang teruk adalah procrastination. Sebab saya cenderung untuk tidak membuat sesuatu perkara sebelum saya tahu semuanya.

Tapi, then. Usaha nak tahu tu pula kurang. maybe saya perlu kurangkan tidur? Oh! tak boleh. Without enough sleep. I’ll feel dizzy all day. No. I’ll try other management. Nak kahwin dengan pakar kaunseling lah nanti. haha. Walaubagaimanapun, masih bersyukur sebab fikiran saya msih tak cemar oleh sangka buruk. Means, walaupun saya mungkin terjatuh sedikit dalam bidang akademik dan komunikasi, saya tetap akan jaga akhlak ni. insyaAllah.

Then, saya ni pula sangat egoist. Tapi sedang cuba kurangkan perasaan ego tu sendiri. hmmm. ada sorang kawan dalam group yang nak tolong selepas tengok saya tak banyak cakap dalam kelas. Okeh, boleh tolong. thanks sangat-sangat. Saya tak nafikan, apa yang dia buat actually sangat mengharukan. Tapi orang yang ego tinggi ni tak suka bila orang nak tolong dia sangat. Lagi suka bila buat sendiri. Lagipun, siapa lagi yang saya percaya selain diri sendiri?. But, truly.. I try to accept. becoz I know, that the best for me. Lagipun, mungkin kalaulah apa yang dia usahakan tu menjadi, dia akan rasa happy, hope lah. Dia comellah kalau happy. haha. Tapi saya ni kenalah bagi kerjasama. But, really really really. Make me feel. wtf have be with myself within this time until people come to help. But, thanks Allah. Di sini ada banyak hikmah yang saya terima. Sangat banyak dan sangat berguna.
I hope.

Tengok tu. saya tak fokus dengan study, Tapi terfokus dengan bagaimana nak adapt dengan environment di sini. Hmm. Masih susah ke? Dah dua tahun woo.. Nak marah dengan diri sendiri. Kang macam orang gila pula. Uh, memang susah, yang susah tu nak adapt. Bila tak selesa. memang semua tak selesalah. Haha. Ni satu lagi nak marah diri sendiri ni. Kenapa tak nak keluar dari zon selesa??

Nasib baik ada kawan-kawan yang sporting. Tak lah jadi stress. haha. Hmm.

*Sekadar catitan. Merakam suka duka dalam menuntut ilmu.